Bucataria romaneasca

Living in Europe | Access to the culture of the host country/language courses | Romania
 

Contrar opiniei populare, bucataria traditionala romaneasca este bogata, abundenta in mese simple dar delicioase.

Desi reprezinta partial un amestec de preparate traditionale cu influente din diferite tari (Turcia, Ungaria, Austria, Serbia), romanii se mandresc cu produsele lor locale, naturale.

Cele mai des intalnite meniuri includ:

  • mamaliga (preparata din malai) cu sarmale (carne tocata cu orez infasurata in frunze de varza) si smantana 
  • tochitura (preparata din diferite tipuri de carne) 
  • chiftele (carne tocata amestecata cu paine) 
  • carnatii Plescoi 
  • Piftie (gelatina cu carne)
 

In Romania se poate gasi o mare varietate de branzeturi dintre care amintim: branza de burduf, casul, telemeaua, urda si Nasal (singura branza cu mucegai autentica).

De asemenea, bucatele traditionale difera in functie de regiunea tarii. Spre exemplu, pentru Moldova este specifica tochitura in timp ce in Transilvania, traditionala este Varza a la Cluj.

Mai mult, retetele mancarurilor difera de la o regiune la alta. Mai exact, la sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, este traditional consumul unui desert numit Mucenici – preparat din aluat aranjat in forma cifrei 8. In timp ce in Moldova acest desert este copt si acoperit cu miere si miez de nuca, in Muntenia aluatul este fiert in apa cu zahar, apoi este acoperit cu o crusta de miez de nuca.

Bucurestiul abunda in cafenele, bistro-uri, pizzerii si fast food-uri, mai ales in partea veche a orasului, denumita Lipscani sau Centrul Vechi.

Exista si o mare varietate de restaurante cu specialitati internationale sau cu specific traditional, cateva dintre cele mai populare fiind: Caru’ cu Bere, La Mama, City Grill sau Taverna Sarbului si altele.