Skip to main content
Logo of EURAXESS
Romania
Working in EuropeResearch LandscapeRomania

Cercetare in Romania

Description
 

Research-in-Romania

La nivel national, cercetarea reprezinta un domeniu de interes si este sustinuta din fonduri nationale si din fonduri europene. Definirea profilului de cercetator si incadrarea in domeniul cercetarii este strans legata de competentele dobandite in cadrul Invatamantului Superior din Romania.

Romania promoveaza intarirea capacitatii de cercetare si schimbul de experienta cu cercetatori straini prin crearea de oportunitati de cercetare pentru acestia urmarind cresterea vizibilitatii cercetarii romanesti si alinierea la nivel european.

 

 

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare si alte institutii de finantare promoveza si sustine participarea cercetatorilor romani la proiecte europene de cercetare in parteneriate internationale prin puncte nationale de contact de informare (National Contact Points - NCP) pe domenii prioritare de la nivelul Comisiei Europene.

Cercetarea in Romania se desfasoara atat in cadrul institutiilor de invatamant superior cat si in cadrul institutelor nationale de cercetare si urmareste implementarea Strategiei si Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020. Sistemul de CDI din Romania are rolul de a dezvolta Stiinta si Tehnologia cu scopul de a creste competitivitatea economiei romanesti, de a imbunatati calitatea sociala si de a spori cunoasterea cu potential de valorificare si largire a orizontului de actiune.