Skip to main content
Logo of EURAXESS
Romania
Living in EuropeHealth insurance, Medical careRomania

Asigurarea medicala

Description
 
Woman doctor using tablet computer in hospital

Potrivit site-ului oficial al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti si site-ului oficial al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, calitatea de asigurat inceteaza in momentul pierderii dreptului de sedere pe teritoriul national, in caz de deces sau la 3 luni de la ultima contributie.

 

Daca cetateanul nu este asigurat, serviciile medicale sunt gratuite doar daca exista urgente medico-chirurgicale sau boli cu potential endemo-epidermic, precum si in cazul femeilor insarcinate, pentru monitorizarea sarcinii.

Pentru sedere temporara, de maximum 6 luni, pe teritoriul national, cetatenii statelor membre UE si SEE au dreptul la prestatii medicale daca prezinta un Card European de Asigurari de Sanatate valid. Acest document este eliberat gratuit, la cererea cetateanului, si poate fi reinnoit cu o luna inainte de expirarea lui.

De card beneficiaza toti asiguratii care fac dovada platii la zi a taxelor catre fondul de sanatate. Pentru procedurile de obtinere a Cardului European, consultati site-ul Comisiei Europene administrat de catre Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de munca, Afaceri Sociale si Incluziune. Acest card poate fi obtinut si de cetatenii tarilor terte, numai daca fac dovada unei resedinte legale in spatiul european si daca sunt asigurati in cadrul unui sistem national de securitate sociala.

In cazul in care cetateanul strain nu este angajat cu contract de munca, insa doreste sa beneficieze de calitatea de asigurat, trebuie sa se inscrie pe lista unui medic de familie si sa incheie o asigurare cu una din Casele de asigurari cu care acesta colaboreaza, prin plata contributiei la fondul de sanatate.

Taxele se calculeaza sub forma unei cote de 6.5%, aplicate la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara. Adeverinta de asigurat obtinuta trebuie prezentata medicului de familie, pentru a fi luat in evidenta.

Lista medicilor de familie din Bucuresti poate fi consultata aici