Skip to main content
Logo of EURAXESS
Romanian
Romania
Working in EuropePension rights, Taxation/salariesRomania

Pensii si alte drepturi de asigurari sociale

Description
 
pensions

In Romania, toate categoriile de angajati si angajatori trebuie sa achite obligatiile catre stat pentru a dobandi calitatea de asigurat, astfel incat, indiferent de tara de provenienta, cetatenii cu permis de sedere permanenta sa beneficieze de toate drepturile oferite de legislatia romana privind protectia sociala.

La pierderea sau expirarea dreptului de sedere pe teritoriul national, calitatea de asigurat, impreuna cu toate drepturile de asigurare, inceteaza.

Cotele de contributii pentru sistemul de asigurari sociale si de sanatate sunt stabilite anual, diferentiat, pentru angajat si angajator, si sunt bazate pe salariul brut.

 

 

 

Prin urmare, procentele platite de orice angajat cu contract individual de munca sunt:

 

Pentru a beneficia de privilegiile oferite de legislatia romana, cetatenii romani sau strainii cu permis de sedere permanenta in Romania trebuie sa indeplineasca anumite conditii legale. Conditiile de indeplinit privind sistemul de pensii sunt:

  • Sa aiba un stagiu minim de cotizare de 15 ani 

  • Varsta standard de pensionare sa fie 63 de ani la femei si 65 de ani la barbati

 

 

Pensia se calculeaza folosind un sistem bazat pe puncte de pensie.

Pensiile existente in Romania sunt de 5 feluri: pentru limita de varsta, pensia anticipata, pensia anticipata partiala, pensia de invaliditate si pensia de urmas. Datorita acordurilor si conventiilor internationale pe care Romania le-a stabilit cu alte tari, drepturile de asigurari sociale cuvenite in sistemul public pot fi transferate in tara in care cetatenii isi stabilesc rezidenta sau domiciliul, astfel incat sunt respectate principiile egalitatii de tratament.

Informatii suplimentare privind sistemul public de pensii gasiti pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice.

 

Sistemul de pensii din Romania se bazeaza pe 4 piloni:

Sistemul de pensii private suplimentare