Skip to main content
Logo of EURAXESS
Romanian
Romania
Working in EuropeIntellectual Property RightsRomania

Proprietate intelectuala

Description
 
copyright

Proprietatea intelectuala privita sub cele doua componente ale sale, proprietatea industriala pe de o parte si drepturile de autor si drepturile conexe pe de alta parte, este una dintre parghiile de baza ale dezvoltarii economice, sociale si culturale ale natiunii.

In acest context se poate aprecia ca protectia drepturilor de proprietate intelectuala este de o mare importanta, esenta, scopul si finalitatea acesteia fiind protejarea produsului inteligentei umane si, in acelasi timp, garantarea beneficiului consumatorilor de a se folosi de acest produs.

 

 

Strans legata de acest domeniu este activitatea de cercetare - dezvoltare si inovare care constituie o componenta strategica, hotaratoare pentru dezvoltarea economica si pentru progresul social.

Astfel, stiinta, tehnologia si inovarea reprezinta domenii care genereaza constant progres tehnologic, asigurand durabilitatea dezvoltarii si competitivitatea economica de perspectiva a Romaniei.

In Romania, asigurarea protectiei proprietatii intelectuale se realizeaza in principal prin doua institutii de specialitate: Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - in domeniul proprietatii industriale si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor - in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe.

 

 

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor este organizat si functioneaza, potrivit Hotararii Guvernului nr.758/2003 ca organ de specialitate in subordinea Guvernului, cu autoritate unica pe teritoriul Romaniei in ceea ce priveste evidenta, observarea si controlul aplicarii legislatiei in domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe.

 

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii, va rugam sa vizitati site-ul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, sectiunea Strategia nationala in domeniul proprietatii intelectuale 2012-2015