Skip to main content
Logo of EURAXESS
Romania
Living in EuropeAccommodationRomania

Cazare

Description
 

 

 

accommodation

Unde stati pe perioada derularii proiectului de cercetare? 

In Romania, este destul de usor sa gasesti un apartament sau casa cu chirie sau de vanzare, insa preturile variaza foarte mult in functie de localitate, zona amplasarii si conditiile pe care le ofera proprietarii.

La nivel de preturi, conform unui studiu financiar efectuat in 2015, orasul Cluj-Napoca este cel mai scump din Romania. Pretul la o garsoniera aici este intre 200 si 250 de euro, in timp ce in Timisoara, pretul variaza intre 150 si 200 de euro.

 IMPORTANT! In cazul in care apelati la o agentie imobiliara pentru inchirierea sau cumpararea unei locuinte, clientul trebuie sa achite un comision. In cazul in care doriti sa cumparati o proprietate, statul percepe o taxa de pana la 3% pe tranzactia imobiliara, in functie de pretul acesteia. Daca apelati la o agentie imobiliara pentru a inchiria un apartament/o casa, ar trebui sa stiti ca comisionul poate varia - de regula, intre 50% din chiria lunara si o chirie lunara intreaga.

Drepturile si obligatiile dvs. in calitate de cumparator/client sunt stipulate in contractul cu agentia imobiliara. Acest contract contine, de regula, si o clauza de confidentialitate care nu va permite sa reveniti in calitate de persoana fizica sau juridica si sa intermediati direct cu proprietarul tranzactia imobiliara. Adica, o data semnat contractul de vizualizare cu agentia imobiliara, nu aveti dreptul sa negociati separat cu proprietarul locuintei.

In Romania, exista o agentie guvernamentala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, care vegheaza asupra respectarii drepturilor consumatorilor. In cazul in care doriti sa faceti o sesizare, aceasta se poate depune inclusiv online. Telefonul consumatorului este: 021955

 

rent-a-house

Inchirierea de locuinta

Ce e bine de stiut atunci cand doriti sa inchiriati o locuinta

 

houses

Tipuri de case 

Unde stati pe perioada derularii proiectului de cercetare?

 

monthly-bills

Cheltuieli lunare

Cateva recomandari