Viza de scurta sedere

Living in Europe | Entry conditions/visas | Romania

Viza de scurta durata permite accesul si sederea pentru o perioada de pana in 90 de zile si nu poate fi prelungita. Viza de scurta durata poate fi de mai multe tipuri, iar in functie de aceasta se solicita o serie de documente.

Taxa standard pentru aceasta viza este de 60 de euro. Cu toate acestea, exista acorduri bilaterale conform carora se stabilesc alte taxe pentru anumite state, iar diverse categorii de solicitanti sunt exonerati de la plata taxei. In aceasta categorie pentru care nu se percep taxe pentru viza de scurta durata se inscriu si:

  • cercetatorii care se deplaseaza in Uniunea Europeana pentru cercetare stiintifica asa cum se specifica in Recomandarea 2005/761/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 28 septembrie 2005.
  • membrii de familie ai cetatenilor romani, ai cetatenilor din alte state membre UE si SEE, ai cetatenilor elvetieni atunci cand ii insotesc sau li se alatura. Pentru detalii suplimentare, va rugam sa consultati Ordonanta de urgenta nr 102/2005.

In anumite cazuri se poate cere in vederea eliberarii vizei, o invitatie aprobata de Inspectoratul General pentru Imigrari.

Va rugam sa consultati, de asemenea, lista de state ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a intra in Romania.